Saturday, October 18, 2008

18. oktoober - Kambodza




Assanuga, olengi Kambodzas. T2psemalt Siem Reapis, l2himas linnas Angkor Wati templitele. Need templid on p2rit khmeeride ajastust ja on suurim religioosne ehitiskompleks maailmas. Homme l2hen tsekin yle, ilmselt ka 2 j2rgnevat p2eva, sest need on t6esti suured ja osad ka p2ris kaugel.V2GA PALAV ON!!! Sulan.


Bangkokist siiasaamine oli pehmelt 6eldes 6udusunen2gu. Ehkki rongis, mis l2bis 255 km 6 tundi (pilet dollar 50 senti), oli rohkem ruumi kui mu Air Berlini Mynchen-Bangkok lennul. 6udusunen2gu seisnes Aranyaprathetist Siem Reapi saamises. Leidsin omale 3 reisikaaslast, kellega koos kadalippu l2bida - belglase ja belizest p2rit paari. Olin juba ette omale v2lja printinud 14-lehekyljelise juhendi, kuidas tynga saamata siia j6uda. Teadsin, et ntx viisa maksab 20 dollarit, kuid piiripunktis 6eldi, et 25, ja et kui ma seda ei maksa, v6in oma viisat 4 p2eva seal piiripunktis oodata.


Poipet on Kambodza-poolne piirilinn, mis on k6ige jubedam koht, mida ette kujutada saab. N2dalavahetustel s6idavad tuhanded tailased sinna, et kasiinosse minna, kuna Taimaal on need keelatud. Tervet regiooni valitseb maffia ja see on n2htaval igal sammul. Transpordivalik edasi Siem REapi poole on selline, et on valida kas nn ametlike busside vahel, mis on koost66s maffiaga ja venitavad v2ljumisega nii kaua aega, et j6utakse Siem Reapi (150 km kaugusel Poipetist) ka kell 5 hommikul, kuigi eelmine p2ev 6eldi, et buss v2ljub poole tunni p2rast. Rebu on selles, et kui vaesed lollid turistid siia j6uavad, on nad nii v2sinud, et on n6us minema guesthousei, mille ette buss s6idab, loomulikult 6eldakse, et see on ainus v6imalik guesthouse yldse sel ajal - ning papp liigub maffiale. Lisaks ohtrad peatuspunktid igas v6imalikus turistiltrahar66vimiskylas v6i - poes.


Niisiis otsustasime valida takso. Oh imet, ka taksod jagunevad maffiataksodeks ja litsentsita taksodeks ehk siis maffiav2listeks, kuid suurima t6en2osusega peab maffia poolt kinnimakstud politseinik vms selle kinni ja lihtsalt ei lase edasi s6ita. Et alates juba taipoolsest Aranyapratheti piiripunktist oli meid j2litanud nn agentuuri liige (alguses v2itis, et ta on taksojuht, p2rast tuli muidugi v2lja, et ta TEAB maailma parimat taksot), ei j22nudki meil muud yle, kui p2rast pikka s6imu ja kauplemist tema valitud auto peale 40 dollari eest minna. Sest ta j2litas meid igal kuradi sammul - nn tavalised taksod teadsid teda k6ik, sest hirmul n2gu oli neil peas ja meil lihtsalt ei lastud ise taksot valida. T2iesti v6imatu. Lisaks sadas vihma ka ja meil oli ylioluline enne pimedat kohale j6uda.


Korruptsioon Kambodzas on lihtsalt t2iesti ennekuulmatu nohh! :D


Aga muidu on k6ik v2ga tore. 66bin guesthouseis villa tyypi majas, mille ees on palmid, oma isikliku vannitoaga kahekohalises toas ja maksan selle eest 6 dollarit 66. Esimest korda Eestist lahkumisest saadik magasin t2na end v2lja, ostsin paari krooni eest guaave ja banaane ja mingeid kahtlaseid puuvilju ning olen ylihappy.


Ahjaa, Bangkokis suutsin oma pl2tud ka 2ra l6hkuda. Ma muutun j2rjest osavamaks. 6nneks jhtus see turul niiet sain kohe omale mingid taiwani superkoledused jalga osta ja t2na ostsin siit Siem Reapist uued ilusad pl2tud 25 krooni eest.


Eile 6htul trippisn belglasega ringi, mingi 50aastane n2ss on, aag v2ga tore ja tarkust t2is. Med6de omas riigis. Tuli just Vietnamist ja jagas muljeid, oi tahaks ka!


K6ige suurem uudis mulle isiklikult on see, et sain Tai piiripunkti l2bides teada, et ma ei saa sealtsamast kaudu tagasi enam minna. St ma peaksin taotlema uut Tai viisat Tai saatkonna kaudu. Ja no ma ei viitsi, niiet t6en2oliselt muudan oma plaane ja r2ndan hoopis Kambodza randu avastama. Seal pidavat olema kilomeetrite viisi puutumatuid imeilusaid palmirandasid, aga veel pea t2iesti asustamata. Yhest kyljest hea, teisest kyljest muretsen ma natuke 66maja p2rast. Vb l2hen Sihanoukvillei (Sihanouk on Kambodza kunn), seal on kindlasti guesthouse, kuigi ka turiste. Ent kindlasti mitte nii palju, kui neid on L6una-Tai kuurortides.


Aga homme ja j2rgnevail kahel p2eval olen ametlikult templiavastamisel!


Riisip6llud on ka igal pool ja enamus maju on kanajalgadel, et vesi tuppa ei voolaks.

No comments: