Thursday, February 17, 2011

Þetta reddast!

Mõned tähelepanekud Islandi filosoofiast ka. Tundub, et nr 1 lähenemine on kõige peale öelda "Þetta reddast", mis tähendab umbes "kõik saab korda" või et pole probleemi või siis austraalia stiilis "no worries".

Kasutada kõlbab seda igas olukorras - kui pillad näiteks pestopurgi kassa ees maha kildudeks nagu mina eile; kui keegi su südame murrab ja pritsmedki kaasa pakib; kui pank võtab ära su maja ja naise ja lapsed ja kassi; kui naaber ostab VEEL suurema auto, kui tüüpilisel islandlasel niigi on (midagi emalaeva taolist); kui ülikoolist välja kukud, sest kes ikka pimedas tormis mingit pinki nühkima läheb... kõik saab igal juhul korda, ja juba ongi pool muret justkui murtud. Väga eluterve suhtumine tegelikult. Ega mõnes olukorras mujale vist väga saada ei saagi, kui ainult paremaks :) Oi mulle nii meeldib :)

Teine omadus, mida üsna paljudel islandlastel ühise joonena märganud olen, on täiesti süsimust julm tume-tume irooniakastmes huumor. Islandi nali on tõsine asi! Mõne liblikõrnahingelise lõunaeurooplase hinge võib see ilmselt üdini tagurpidi ehmatada, kui islandlane ikka korralikult nalja teeb. Näiteks kui tänaval keegi kukub, siis esimene reaktsioon oleks siinsetel lambasöödikutel kõht kõverasse naerda ja alles siis küsida, kas abi ka vajatakse. Briti huumorist veel peajagu teravam. Oi mulle nii meeldib :)

Kolmas, mitte enam ilmselt väga filosoofiline ühine joon vähemalt siinsete meeste seas on olla ikka tõeline viiking ja oma esiisade austamise nimel (või ehk lihtsalt sooja säilitamise) kanda habet, vuntse või kogu kompotti. Karvakompotti siis näos, ehk siis full-on karvamask, kust vaid silmad välja vilavad ja needki on kulmudest kaetud või siis kapuutsiga varjatud. Paljude noorsantide seas on populaarne omada peenikest hoolitsetud pöetud vuntsitriipu, üldiselt see tegelikult täiesti sobib neile, tundub kuidagi nii islandlik. Niiet, mulle täitsa meeldib :)


No comments: