Saturday, January 3, 2009

... natuke asjast ka

Nojah, viimane sissekanne oli ilmselt m6ne inimese jaoks liig, mis liig. Ei ole ma siin joodik ega p2tt midagi, lihtsalt iga n2dal on korra kuidagi juhtunud nii. Ma olen teiste backpackeritega v6rreldes ikka korralikkus ise. Kuidagi jamad t6mbavad mind ligi, mis parata.

Austraalia elu on k6igest senikogetust ikka ysna erinev. Alates nende inglise keelest l6petades looduse ja s66gi-joogiga. Work hard, play hard ning no worries on kaks austraallast k6ige paremini iseloomustavat nende v2ljendit. Paljud inimesed kas t66tavad ca 70-80 h n2dalas v6i siis ei t66ta yldse ja elavad ainult abirahadest ning ei teegi suurt midagi.

K6ige halvemas olukorras on muidugi aborigeenid - neile on m22ratud suur hulk toetusi ja ka kindlaid ametikohti, a la bussijuht, samas neilt ei oodata yldsegi mitte n2iteks ylikooli astumist v6i keskkooligi l6petamist.. mis loob omamoodi tsykli. Nad saavad oma lihtt66 eest palga k2tte, joovad selle maha ning ongi kogu lugu. Kuskile ei reisi ega millestki midagi ei tea. Kannavad samasuguseid riideid, sest need on tasuta saadud. Aborigeen, kes sellest tsyklist v2lja tahab rabeleda, on ysna raskes olukorras.

Mystiline on see, et ka valgenahalised, kel on kauge sugulus aborigeenidega, saavad samuti toetustele kandideerida. Iga t66(v6i ka muu)ankeet, mida austraallane t2idab, sisaldab punkti, kus tuleb t2ita koht, kas oled aborigeeni juurtega. Kui oled, saad teatud soodustusi. Ka nt Trevor, kellega siin hanginud olen, on v2limuselt valge mis valge, aga kasutab 2ra aborigeenide abirahasid, sest a la ta vanaisa oli aborigeen...

Senikaua, kuni niimoodi siin inimestel vahet tehakse, ei saa asi minu arvates paremaks muutuda. V6rdsed 6igused ei ole kuskil silmapiiril paistmas. Kui soodustada j6udeelu sellises abirahasysteemis nagu siin on, siis muidugi on lihtne seda halvasti 2ra kasutada. 6ng, mitte kala!! T2iesti inimlik, et kui aborigeen, kes proovib kuhugi k6rgemale pyrgida, saab halvustava suhtumise osaliseks, siis ta pigem l66b k2ega ja elab nii nagu kogu ta suguv6sa..

Mis on v2ga kurb, sest loogiliselt v6ttes peaksid aborigeenid ise olema austraallased, mitte siia imporditud vangid ja muud vidinad.

Loodusega on lood ikka p2ris hullud, sest meeletu osa Austraaliast on totaalne k6rb. M6nede ennustuste kohaselt saab siin juba 10 aasta p2rast puhas vesi otsa. Dushiruumides ja mujal on sildid, et Austraalia kogeb praegu oma ajaloo suurimat p6uda ning palun olge veega kokkuhoidlikud. Majaomanikud -enamik austraallastest- v6ivad oma aedu kasta ainult yhel kindlal kuup2eval n2dalast, sest muidu saavad trahvi.

Unikaalsed taimed ja loomad on k6ikjal - k2in ja uurin kogu aeg, et mis kuramuse imelik jurakas siin maast v2lja kasvab v6i siis mitukymmend ainult Austraaliale omast looma-lindu siin ikka elab.

S66gi-toidutraditsioon on siin totaalne rahvaste mix. Muidugi leidub palju inglaslikku, aga k6igel on oma Austraalia konks juures. Samuti palju Aasia turge ja toidukette. Alkohoolsed joogid klubis, kus ma t66tan, on totaalselt teised kui Euroopas. Meeletult palju on igasuguseid sn2kibaare, austraallased on ylekaalult edestatud vaid ameeriklaste poolt... aga samuti ka igasuguseid health-bare, kus beibed k2ivad.

Inimesed on reeglina s6bralikud ja uudishimulikud, samas olen kohanud ka ysna palju karmi olekuga aussisid, kes v6tavad elu v2ga t6siselt ja eriti nalja ei m6ista. Palju on inimesi, kes pole elu sees teisel pool riikigi k2inud, ka minu hostelis peatub mitu aussie backpackerit, kes on esimest korda oma koduosariigist v2ljas.

Okei, tegelikult pean nyyd kohe praegu t66le minema, tark jutt t2naseks otsas.

2 comments:

Eva Ligi Aydoğmuş said...

pätt ja kaabakas? mina nautisin küll su eelmist sissekannet:D
ja kirjuta ikka eluolust, nagu aborigeenidest & veemurest seekord, põnev on/) kalli!

(minu lemmiksoomlane on kodumaal tagasi, aastavahetuse pluss paar järgnevat päeva veetsime koos. kohekohe peaksin eksamiteks tuupima hakkama, aga vapsjee ei viitsi. aga muidu on kõik kenasti)

jana said...

jee, issand kui hea on yle.... 15??? aasta mitte m6elda eksamite v6i tunnistuse v6i millegi taolise peale :D

einoh, eelmine sissekanne oli tegelikult yleeelmise (mis 2ra kustus) modifikatsioon, ma lihtsalt ei viitsinud uuesti oma viha siinse aborigeenipoliitika vms vastu v2lja valada tookord. Minu m6tteis m6lkus siis ainult minu p2tielu, mitte Austraalia elu refleksioon... (A)