Saturday, January 24, 2009

drop bears & hoop snakes




Kaks n2dalat panin t2iesti hullu. Iga p2ev t66l, m6ni vahetus kestis 14 tundi. P2rast t66d m6tlesin iga kord kyll yles netti tulla ja oma elust kirjutada, aga iga kord sattus keegi hostelirahvast tee peale ette ja juttu oli vaja ka keerutada.

Siis olin kolmap2eval hirmus 6nnelik, et esimene vaba p2ev yle tyyyyki aja... kuni sain keskp2eval yhest oma kahest t66kohast k6ne, et olen koondatud. Mis sest, et nemad olid need, kes mind paar n2dalat tagasi umbes 7 vastamata k6nega kollitasid. Uuus poliitika - s22stureziim. Muu maailma majandusjamad on l6puks ometi ka siia j6udnud.

Kaevandusi, mis on Austraalia yks p6hituluallikaid, suletakse ning tuhandeid inimesi koondatakse. Mis t2hendab seda, et nad tulevad pea k6ik suurlinnadesse - et enamus kaevandustest on L22ne-Austraalias ja Perth on siinne suurim linn (maailma k6ige isoleeritum linn muide t2itsa ametlikult), siis on rahva juurdevool praegu ikka meeletu. T66 leidmine on k6vasti raskendatud. Lisaks muidugi k6ik need arvutud backpackerid, kes Euroopast ja Kanalast jalga lasevad, lootuses siin hea elu peale saada (mis seisneb raha s22stmises ja selle Aasias kulutamises). M6nes m6ttes muidugi hea, sest Aasiat on ju vaja toetada, eriti Hiinat kui USA k6rval teist suurimat 2riallikat-importijat Austraaliale.

Kuna t66andjatel on t66lisi jalaga segada, on ka suhtumine hoopis teine. Veel aasta aega tagasi oli v6imalik ise valida, kuhu ja millal t66le minna, aga nyyd... konkurents laes. Rannarestoran, kus praegu ka veel t66tan, suutis mind shokeerida j2rgmisega:

T66tasin seal koos yhe Austraalia tydrukuga (Bonnie), mulle 6eldi, et saan iga p2ev seal v2hemalt 5 tundi olla, mis tegi mind v2ga 6nnelikuks. N2dalavahetustel oli ainult temaga koos t66l seal tema 6de, aga mulle lubati, et oleme siis kolmekesi lihtsalt. Eelmine n2dal taris Bonnie kohale ka oma venna. Kel puudub igasugune kogemus taolises t66s. Aga ta on austraallane, mitte backpacker.

Siis tuli Bonnie mulle yksp2ev lihtsalt ytlema, et bossid olevat k2skinud mulle edasi 6elda, et saan edaspidi seal ainult esmasp2eviti-teisip2eviti t66tada. Ilma mingi p6hjenduseta. Keegi ylevaltpoolt ei vaevunud mulle mitte kui midagi mainima. Nojah, rebu muidugi selles, et Bonniel vaja ikka koos perekonnaga t66tada, mis see yhele backpackerile noa selga l66mine ikka nii erilist siis on.

Nii me siin elame :) Igayhel mu hostelist on sarnaseid lugusid r22kida.

Ega midagi teha pole, olen taas kord uuel t66otsingul.

Aga formuleerunud on plaan: minna 3 teise eestlasega siit idarannikule. Siin toimib sellien asi nagu car relocation, mis t2hendab, et makstakse nati rahagi selle eest, et n2iteks Perthist Brisbanei s6ita. Tahan. Saan seega t2itsa ilma rahata idarannikule, 2kki maabun Sidneysse v6i Melbournei, veel ei tea. Minek ilmselt 10-15 veebruar.

Koaalasid pole senimaani n2ha suutnud, l2him koaalala, siit paari tunni s6idu kaugsel, p6les lihtsalt maha. Igal pool on meeletud tulekahjud, sest siin on nii kuiv. H2vinud on kolmandik linna suurimast - ja ilusaimast - pargist... teedel on sildid, mis tuleohtlikkust m66davad, k6ik p6hjas tumepunase peal.

Yksp2ev k2isin austraalia perekonna juures grillil. Grill pidi algama kell 7, aga keegi miskit enne 11 teha muidugi ei viitsinud. Ilged k2ntsakad liha ja vorsti, mille k6rvale syyakse keedumune ja kartulivormi ja kyyslaugusaiu. K6rvale muidugi ohtralt 6lut (v.a. mina) ja nii see l2ks. Maatykid on pea igal majal siin ropult suured, nieit naabrite p2rast muretsema ei pea. Neil oli aias isegi oma koobas, kus pidid kivide all skorpionid jam aod elama.

Kuigi jah, austraallased on 2ra tabanud, kui lihtne on naiivset turisti siinsetest elukatest kollijuttude r22kimisega hirmutada. Kui v2hegi kellegi k2est kysida, et kas ja kui palju siin miskit ohtlikku ringi liigub, saab vastuseks pooletunnise kirjelduse hoop snakeidest (maod, kes pidavat puu otsast p2he kukkuma ja 2ra tapma) ja drop bearidest (karud, kes pidavat puu otsast p2he kukkuma ja 2ra tapma), trap hole spideridest (2mblikud, kes ehitavad maa alla l6kse, mille sisse kukkudes ennast 2ra tapad) jnejnejne. See k6ik on muidugi bullshit, aga aussied on v2ga vilunud valetajad, nii m6nigi l2heb haneks. Heeh.

66klubit66lt tulin ka ammu 2ra, see oli siis, kui mulle lubati, et saan rannarestos iga p2ev 9st t66le minna. Oleks olnud liig mis liig, et oleksin klubist saanud kell 5 v6i nii magama ja siis oleksin pidanud juba paari tunni p2rast yles 2rkama. Oleksoleksoleks. Poleks v6ib-olla ikka pidanud t66d yles ytlema. Aga mis sa lolliga ikka teed.

EDIT: pildid on rannarestoranist, kus p6hiliselt kioskis t66ta(si)n, alumise pildi lihtsalt pidin kuhugi yles panema, sest no kamoon, paremat nime ei annagi ju yhelegi asutusele panna!!! :P

No comments: