Wednesday, November 12, 2008

Danau Toba, Sumatra
















Toba j2rv ja Samosiri saar selle keskel on j2tkuvalt superlahe! Imeilus, m2gine, roheline, lilleline.
Igal hommikul pesevad kohalikud (bataki rahvas) j2rves oma pesu ja 6htuti iseennast. 6nneks on j2rv j2tkuvalt puhas ja l2bipaistev. Keset j2rve paterdavad kitsad yhekalamehekanuud. T2na sadamas n2gin v2ikest poissi snorgeldamismaskiga, kes vee all v6rguga kala pyydis.

Eile p2eval kruiisisin m66da saart ringi, kohtasin sadu pyhvleid ja kanu, need siin igal pool ja jooksevad pidevalt ringi, seet6ttu on kanaliha kuradi kondine ka.
Ja 6htul tegin tutvust kohaliku palmiveiniga nimega kuta, t2iesti piimjas jook, u 12% . Seda valmistatakse spetspalmi 6itest ja ilma yhegi lisaaineta. Ning mida rohkem juua, seda paremaks maitse muutub, alguses oli ikka p2ris jube. Kuskil olevat ka kookosek2rakas, aga see pidavat hirmus kange ja jube jook olema ning paraja peavalu tekitama.
Narkoseened kasvavad siin pyhvlisita sees ja pyhvleid on siin PALJU.

Kohalikud on naljakad, igayks m2ngib kitarri ja r22gib samasugust juttu. Erinevalt meie kultuurist ei ole nende laulud imalad armastuselood, vaid 6petavad n2iteks olema tolerantne ja mitte vihastama. Ausalt 6eldes ma ei kujuta vihast bataklast ettegi.

K6ik koolilapsed kannavad koolivormi ja kiljuvad pidevalt. Enamus rahvast vahib niisama, telekat v6i t2navat, keegi midagi teha ei viitsi. K6ikide kohvikute tuled p6levad, aga tavaliselt kedagi sees ei ole, no otsi kohta kus sa saad. Syya v6i miskit.

Rohelist teed pole ma siin kuskil kohanud, valida on kas ingveri- v6i sidrunheinatee vahel, mis on naturaalne v6i siis must tee (lipton) piimaga. Aga piima asemel on u veerand tassi kondenspiima. P2ris huvitav, proovige ka! :P

Inglise keel on k6igil koolis kohustuslik, aga keegi 6ppida ei viitsi. Seet6ttu on saar t2is tavaliselt tegevusetuid turistikytte, noori poisse, kes proovivad oma v2rke reklaamida. Eriti ei koti, kui aus olla.

Kusjuures siinkandis kasvab mitukymmend erinevat mangosorti ja v2hemalt 60 erinevat banaanisorti, enamus on v2iksed, n2tsked ja magusad, aga on ka oranze ja igast kahtlast v2rvi banaane, osa neist on s66davad alles p2rast kypsetamist. Tavaliselt proovin k6ike, mis ette j22b, uudishimulik nagu ma olen.

Samosiri elu on nii rahulik ja m6nus, et oleks siin vabalt veel kuu aega. Aedu kaunistavad tyhjad munakoored (pildi peal yhe agaavi otsas), naljatilgad.

1 comment:

Unknown said...

Tundub nagu sa oleksid kuskil teisel planeedil, aga kui pilte vaatan siis ikka meenutab Maad ka. See on äge, kui kõik sama juttu räägivad. Neil seal vist suur kambavaim.
Minul oli eelmine öö veeuputus. Aina ladistas ja ma ei maganud tundigi. Käisin tööl veel ja viimaks sai kokku 40 h üleval olemist. Aga uus korter Suur-Ameerikas võtab ilmet. Varsti ehk kolingi sisse. Mul on vombatile juba oma nurgake valmis vaadatud. Nad ei ole ju väga suured?

Ole vapper ja loodan, et sa Austraalias kultuurišokki ei saa :)